
Ekosystemtjänster och biologisk mångfald
Ekosystemtjänster är alla de produkter och tjänster som naturen erbjuder, vilka i sin tur gynnar oss människor. Vandringsleden Skinnskatteberg-Färnaleden belyser detta viktiga ämne. Jag vill varmt välkomna er till Skinnskatteberg för att vandra leden, uppleva, reflektera och ta del av spännande information om Ekosystemtjänster och biologisk mångfald.
Nedan informationstext finns även publicerad på Naturkartan, där du även kan läsa mer om Skinnskatteberg-Färnaleden. Längst ner på denna sida finner du även mer information om leden och ledutvecklingsprojektet.
Mångbruk
Den svenska skogen är en viktig resurs och den kan via mångbruk på olika sätt bidra till vår välfärd och livskvalitet. Skogen kan till exempel förse oss med råvaror som virke och biomassa, arbetstillfällen, besöksnäring, upplevelser, rekreation, ekonomisk inkomst och olika ekosystemtjänster. Skogen har dessutom en spännande möjlighet att möta klimatförändringarnas olika utmaningar. Kunskapen om ekosystemtjänster kan bidra till bättre förståelse för den biologiska mångfaldens och mångbrukets alla värden.
Ekosystemtjänster
Ekosystemtjänster är alla de produkter och tjänster som naturen erbjuder, vilka i sin tur gynnar oss människor. Låt oss ta ekosystemtjänster kopplade till vårt jaktbara vilt som ett exempel, där viltet är våra däggdjur och fåglar. Naturvårdsverkets fastslagna viltstrategi här lyder: ”En viltförvaltning i balans gör att alla kan uppleva viltets värden”. Exempel på tjänster här är: jakt, kött, ben, horn, hudar, bete och rekreation. Tjänsterna kan delas upp i: reglerande tjänster (t.ex. rening av vatten och pollinering), försörjande tjänster (t.ex. viltkött och skinn), kulturella ekosystemtjänster (t.ex. upplevelse av natur och rekreation).
Ekosystemtjänster är ofta sammankopplade. Med det menas att en tjänst kan ge en eller flera följdeffekter. Exempel på sammankopplade tjänster kan vara att klövvilt betar växtlighet vilket i sin tur bidrar till öppnare landskap och biologisk mångfald. Eller att ett viltslag lockar till naturturism i form av viltsafari, vilket kan bidra till lokalekonomin och en ökad kunskap hos besökaren. Men ekosystemtjänster kopplade till viltvård är bara ett exempel av många.
Biologisk mångfald
Begreppet biologisk mångfald omfattar allt i naturen – från skogar, ängar och sjöar till tallar, gullvivor och blåbär, älgar, skalbaggar, amöbor och människor.
Biologisk mångfald innebär att naturen är rik på variation – att vi har flera olika ekosystem och naturtyper som utgör livsmiljöer, många olika arter i dessa livsmiljöer och ekosystem, samt genetisk variation inom varje art.
Fler ekosystemtjänster i en biologisk mångfald
En skog med en biologisk mångfald kan alltså erbjuda så mycket mer, både vad gäller råvaror och upplevelser. En variationsrik skog blir mer attraktiv för flera olika viltslag, växter och svampar, som i sin tur även kan upplevas av oss människor. I dessa klimatförändringens tider med alltmer extrema väder blir en blandskog mer motståndskraftig då det kommer till insektsangrepp, översvämningar och skogsbränder.
Den biologiska mångfalden är viktig för samtliga av oss intressenter/besökare i skog och mark. En blandad och frisk skog gynnar våra ekosystemtjänster, miljön, trevnaden och ekonomin. Det är därför vi alla, skogsflanörer, jägare, markägare, naturturismaktörer, myndigheter och beslutsfattare behöver ha förståelse för varandras respektive verksamheter, för att kunna sträva mot ett gemensamt mål – en hälsosam, hållbar och på flera olika sätt produktiv skog – ett hållbart mångbruk.
Ytterligare fördjupning
Nedan finner du ett antal länkar om du vill fördjupa dig ytterligare i ämnet Ekosystemtjänster.
Ekosystemtjänster, Naturvårdsverket:
https://www.naturvardsverket.se/amnesomraden/mark-och-vattenanvandning/ekosystemtjanster/
Grön infrastruktur, Länsstyrelsen Västmanland:
https://www.lansstyrelsen.se/vastmanland/samhalle/planera-bygga-och-bo/gron-infrastruktur.html
Skogens ekosystemtjänster, Skogsstyrelsen:
https://www.skogsstyrelsen.se/miljo-och-klimat/ekosystemtjanster/
Vad är Ekosystemtjänster, SLU Artdatabanken:
https://www.artdatabanken.se/arter-och-natur/biologisk-mangfald/vad-ar-ekosystemtjanster/
Upptäck ekosystemtjänster i den svenska naturen, SLU:
Skogens alla värden, Sveaskog:
https://www.sveaskog.se/om-sveaskog/hallbarhet/skogens-alla-varden/
Skinnskatteberg-Färnaleden
Inom ledutvecklingsprojektet Trails of Västmanland Expansion har vandringsleden Skinnskatteberg-Färnaleden utvecklats och uppdaterats med kunskap. I samarbete med Skinnskattebergs kommun (Ledhuvudman) och SLU Skogsmästarskolan har jag haft glädjen att få sammanställa tolv informationstexter till leden på olika ämnen kopplade till skogen. Varje ämne har även en egen skylt längs vandringsleden. Ovan informationstext finns även publicerad på Naturkartan, där du kan läsa mer om Skinnskatteberg-Färnaleden. Varma tack till alla er som bidragit med er värdefulla feedback på dessa texter under projektets gång! De tolv ämnena som berörs längs vandringsleden är:
Skogsbrand och naturvårdsbränning
Ekosystemtjänster och biologisk mångfald
Hoppas vi ses längs leden!
Vänligen
Instruktör, Naturguide och Ledutvecklare

Ekosystemtjänsterna kan beskriva hur allt i naturen sitter ihop och kan gynna djuret människan. Bild lånad från Naturkartan.