Global Bushcraft Symposium 2025
Global Bushcraft Symposium är en internationell konferens för profesionella instruktörer och likasinnade inom Bushcraft och Överlevnad. Eventet arrangeras vart tredje år. I år 2025 kommer träffen att hållas i Sverige på temat The Nordic Way.
Global Bushcraft Symposium har kommit att bli en återkommande konferens präglad av framåtanda, nyfikenhet och gemenskap då det kommer till ämnen kopplade till Bushcraft och Överlevnad, och hur vi instruktörer förmedlar Vildmarkskunskap över världen på ett kreativt och hållbart vis. Symposiet är riktat mot dels professionella instruktörer, dels likasinnade entusiaster och är en ständigt aktuell hyllning till de kunskaper som utvecklats ur den legendariska överlevnadskonferensen som ägde rum 1995 i svenska Jukkasjärvi.
Tillsammans med inspirerande vänner har jag fått äran att vara en del av ledningsgruppen som förbereder och genomför Global Bushcraft Symposium 2025 i Sverige. Med detta blogginlägg vill jag, tillsammans med mina högst personliga reflektioner, hjälpa till att sprida information om eventet. Och förhoppningsvis inspirera dig till att komma till symposiet för att lära dig nya saker, dela med dig av dina erfarenheter och knyta nya kontakter i vår så viktiga bransch.
Detta blogginlägg kommer löpande att uppdateras med information, historik, bilder, länkar och reflektioner rörande evenemanget. Klicka gärna på länkarna i texten för att nå fördjupande information och bilder.
Vi börjar med lite bakgrund…
International Survival Instructors Conference 1995
1995 hölls en konferens i Jukkasjärvi som kom att bli legendarisk. Det var en första samling av internationella professionella instruktörer inom modern Överlevnad, med syfte att bygga nätverk och utveckla läran om Överlevnad i utmanande miljöer och situationer.
Sammankomsten gick under namnet International Survival Instructors Conference och arrangerades av Försvarsmaktens Överlevnadsskola (Fös). Sedan 1989 hade militära överlevnadsutbildningar hållits i Jukkasjärvi, bland annat under ledning av Kapten Lars Fält. Platsen och klimatet var idealt för träning av både svenska och internationella soldater.
Utbildningarna var effektiva och uppskattade. Kunskapen spreds världen över och gav mersmak. Därav bildades en naturlig efterfrågan om en återkopplande träff med syfte att gemensamt utveckla ämnet ytterligare. Resultatet blev Survival Instructors Conference i Jukkasjärvi december 1995.
Några av de kunniga personer som då deltog var Lars Fält, Turkka Aaltonen, Mors Kochanski, Magnus Kuhmunen, Tom Lutyens, Sean McBride, Ray Mears and Johan Skullman.
Rötterna till modern Överlevnad
Första gången jag personligen fick mer ingående vetskap om den legendariska överlevnadskonferansen, som ägde rum i Jukkasjärvi 1995, var under mitt arbete med att starta upp Bushcraftfestivalen år 2015. Jag insåg då hur avgörande Jukkasjärvi 1995 varit för utvecklingen av kunskapen inom modern Bushcraft och Överlevnad. Men denna viktiga kunskapsutveckling började långt tidigare än så.
Självklart har grunden till dessa kunskaper funnits sedan urminnes tider, över hela världen. Men en viktig del av den mer moderna utformningen av överlevnadskunskap, sedermera tätt sammanlänkat med Bushcraft, grundlades i Sverige med start under 1970-talet. Detta var i samband med att idén om att en överlevnadsskola inom det svenska försvaret borde skapas. Kunskap samlades då in från världens alla hörn och analyserades på ett mer strukturerat vis än tidigare. Många kunniga människor var inblandade i denna process, på olika plan. Några av dessa, för processen, viktiga personer var Lars Fält, Harry Sepp, Stefan Kjällman och Arne Groth.
1982 grundades det Svenska Överlevnadssällskapet (SÖS) och 1989 grundades det som senare kom att bli Försvarsmaktens Överlevnadsskola (Fös).
Bushcraftfestivalen
Då jag via vår verksamhet Jonas Vildmark Bushcraftcenter år 2008 började förmedla min passion för Bushcraft och Överlevnad, på ett mer strukturerat vis, hade min ständiga hunger efter mer Vildmarkskunskap löpande stillats av den kunskap som tidigare sammanställts och knådats av bland andra ovan nämnda herrar. Benämningen Bushcraft hade vid år 2015 blivit alltmer etablerad även här hemma i Sverige och jag såg då ett behov av någon form att större internationellt event för att sammankoppla Bushcraft- och Överlevnadsentusiaster från olika länder och olika samhällsskikt (proffs och nybörjare, militär och civila, vuxna som barn), för att möjliggöra en bördigare grogrund för förvaltningen av de så inspirerande och viktiga kunskaperna inom Bushcraft, Överlevnad och Beredskap. Därför sammankallade jag ett antal entusiastiska vänner och tillsammans grundade vi det internationella eventet Bushcraftfestivalen, vilket arrangerades åren 2016, 2017 och 2018.
Under dessa kreativa event hade vi den stora äran att få ha flera av ovan nämnda namn, tillsammans med en mängd andra kunniga inom branschen, som föreläsare, workshophållare och utställare. Med Bushcraftfestivalen följde många positiva aspekter som att, få sammanlänka flera av mina förebilder från flera olika länder och inom flera olika bushcraftrelaterade hantverksområden. Bara en av de självskrivna deltagarna under Bushcraftfestivalen var till exempel det estniska överlevnadssällskapet, med Erki Vaikre i spetsen, vilka sedan även inspirerades till att börja arrangera Bushcraft Festival Estland år 2018.
Lyssna gärna på Paul Kirtleys olika podcastavsnitt från Bushcraftfestivalen i Gottröra.
Bushcraftfestivalen var aldrig formellt kopplad till Jukkasjärvi 1995. Men de människor och de kunskaper som diskuterades i Jukkasjärvi blev en viktig grund för Bushcraftfestivalen, vilket vi är innerligt tacksamma för.
Global Bushcraft Symposium 2019
Under Bushcraftfestivalen 2018 träffade jag Jonathan McArthur för första gången i person, då han föreläste på Bushcraftfestivalen, representerande Mors Kochanskis Karamat Wilderness Ways. 2019 var Jonathan McArthur en av eldsjälarna vilka genom ett internationellt symposium ville hylla konferensen i Jukkasjärvi 1995 och dess legendariska deltagare. Detta resulterade i Global Bushcraft Symposium 2019. Eventet fick temat Skills in Context och hölls under juni månad i Alberta, Canada och blev en succé. En mängd kunniga instruktörer och entusiaster från hela världen slöt upp för att dela och utveckla Bushcraft- och Överlevnadskunskaper, genom samtal, föreläsningar och workshops. Fyllda av inspiration beslöt man sig där och då för att fortsätta föra traditionen vidare genom att hålla ett återkommande event vart tredje år, med anor tillbaka till den legendariska konferensen i Jukkasjärvi 1995.
Global Bushcraft Symposium 2022
Efter tre år var det därför äntligen dags för ännu ett symposium. The Global Bushcraft Symposium 2022 hade temat Lifelong Learning och arrangerades under juli månad, bland annat av Paul Kirtley and Dr Lisa Fenton. Jag hade haft äran att få träffa både Paul och Lisa under deras deltagande under Bushcraftfestivalen i Gottröra och deras inspirerande och kunniga personligheter bidrog starkt till ett mycket utvecklande symposium. Symposiet hade många inspirerande föreläsare och workshopshållare. Platsen för eventet var The Outdoor Centre Gwersyll yr Urdd Glan-llyn i England och redan här såg man en möjlighet att uppmärksamma och jubilera Jukkasjärvi 1995 genom att börja planera för Global Bushcraft Symposium 2025 i Sverige, 30 år efter den första sammankomsten 1995.
Global Bushcraft Symposium 2025
Nu har ytterligare tre år förlöpt och i år 2025 planeras Global Bushcraft Symposium 2025 att hållas på JOS Outdoor School & Test Center Flasbjörke 12–16 juni. Temat denna gång kommer att vara The Nordic Way, vilket gör mig mycket glad då jag känner att vi här i Norden fortsatt har mycket värdefull kunskap att tillföra branschen. Vi här i Norden lever med naturen på ett kanske aningen mer vardagligt och odramatiskt vis, jämfört med hur kanske Bushcraft och Överlevnad generellt betraktas.
Stafettpinnen började alltså lämnas över till vår allas inspirerande och kunnige Johan Skullman redan efter symposiet i England. Johan var som sagt även en av de instruktörer som deltog redan under den ursprungliga konferensen 1995 i Jukkasjärvi. Jag blev varmt hedrad och glad då Johan i somras frågade mig om jag ville vara en del av eventets ledningsgrupp.
Vi som fått äran att tillsammans förbereda och genomföra Global Bushcraft Symposium 2025 är:
Johan Skullman (JOS eXperience AB)
Joppe Ranta (Retkinikkari)
Saly Vestman (Svenska Överlevnadssällskapet)
Daniel Gustafsson
Tobias Markusson (Örnsköldsviks Folkhögskola)
Jesper Hede (Bushcraft Danmark)
Odd Hjelen (Norwegian Bushcraft)
Jonas Landolsi (Jonas Vildmark Bushcraftcenter)
En trevlig och kreativ grupp människor som just nu filar på sommarens symposium.
Tveka inte att kontakta oss om du har input eller feedback som du känner kan vara till hjälp, tack.
Mer info samt anmälan
För mer information om eventet och praktikaliteter som biljetter med mera, vänligen besök Global Bushcraft Symposium 2025 på Facebook.
Anmälan till Global Bushcraft Symposium 2025 sker via e-post info@josexperience.com
Välkommen tillbaka till detta blogginlägg i takt med att det fylls på med info och reflektioner, tack.
Vänligen
Jonas Landolsi