Jakt och Viltförvaltning

av | 6 dec, 2019 | Hållbarhet, Jägarexamen, Jakt, Viltförvaltning

Jakten har alltid varit en naturlig del av våra liv, ända sedan mänskligheten började samla och skörda av vad skog och mark erbjuder oss. Att få äran att förvalta en viltstam i ett område skänker en ansvarsfull ödmjukhet till den medvetne och hållbara jägaren.

Viltkunskap, Viltförvaltning och Viltvård är ämnen djupt förankrade i vår svenska kulturhistoria. Vi lever i och av naturen då vi ju är en naturlig del av den. Allt vi gör påverkar vår omgivning vilket gör att vi har ett ansvar. Då det kommer till jakt i Sverige i dag kräver detta ansvar en behörighet. Denna behörighet kallas Jägarexamen och har sedan 1985 varit obligatorisk för alla oss som vill vara aktivt delaktiga i respektfull och hållbar förvaltning och vård av den svenska naturens vilt.

 

Olika jaktmetoder

Beroende på vilket vilt, jaktområde och jägarens kunskap finns en inspirerande uppsjö av olika jaktmetoder. Några exempel är: vakjakt, smygjakt, klappjakt, grytjakt, fällfångst, drevjakt, uppflogsjakt, spårjakt, topfågeljakt, tryckjakt, …

Under kategorin Viltförvaltning här på bloggen samlar vi alla artiklar rörande jakt, viltförvaltning och viltvård.

Lär dig mer

Under Jonas Vildmark Bushcraftcenters kurser med fokus på Jägarexamen och viltförvaltning får du möjlighet att fördjupa dig i ovan aspekter samtidigt som vi adderar historiska perspektiv och handgripligt övande. Varmt välkommen att läsa mer om våra kurser genom att klicka HÄR.

Arkiv