Jonas_Vildmark_Bushcraftcenter_Foto_Jonas_Landolsi_0013

Klädtips

av | 2 feb, 2021 | Kläder, Skydd

En fundamental grund i all vistelse i svala miljöer är vårt portabla skydd i form av kläder. Människan har ju i dagsläget ej välsignats med värmande och skyddande päls likt vissa andra djur. Detta gör att vi får kompensera med våra beklädnadstekniska förmågor.

Mode, mys och säkerhet

Våra kläders huvudsakliga syfte är att stabilicera vår kroppstemperatur (isolera), skydda mot mekanisk påverkan (riv, slag, sol, damm, regn, snö), samt underlätta kulturella och sociala kontexter. Jag tycker att det är mycket intressant att se hur många viktiga roller våra kläder spelar för oss människor. Allt från image och mode till mysbrallor och livsnödvändiga säkerhetsplagg. Med andra ord är kläder ett skydd vi dagligen nyttjar, kanske helt utan att vi reflekterar över det. I texten nedan vill jag fokusera på klädernas roll i samband med naturvistelser som friluftsliv och förvaltning.

Efter många år av skogstid i rollen som Naturguide, Bushcraft- och Överlevnadsinstruktör har jag kommit fram till ett klädsystem som funkar för mig. Detta är ingen ny rocketscience, men jag vill passa på att samla mina tankar på ämnet och i bästa fall kan jag samtidigt inspirera någon till att utveckla sin garderob. Då detta är mina kläder till vardag, arbete och fritid lägger jag stor vikt vid att de skall vara bekväma, praktiska och hållbara. Rymliga storlekar borgar för bekvämlighet, smarta designlösningar gör plaggen praktiska och robust sömnad och tåliga material ger mekanisk hållbarhet i nuet, samtidigt som en strävan efter rättvis och miljöriktig tillverkning kan ge hållbarhet även på längre sikt. Jag strävar generellt efter att alltid ha heltäckande kläder, även sommartid. Detta för att skydda min hud från bett, rivsår och sol. Materialmässigt vill jag ha kläder av material som torkar snabbt, då väta påverkar både innifrån och utifrån (svett och nederbörd). Ylle är till exempel ett fantastiskt material som alltid är välkommet i mina plagg. Den genom åren väl beprövade Flerlagerprincipen gör att jag löpande kan justera min klädsel beroende på aktivitetsgrad och temperatur på ett smidigt sätt. Viktigt är att vara lyhörd och proaktiv i sina justeringar för att undvika att blöta ned innerkläderna av svett i onödan. Flerlagerprincipen gör även att min garderob i stort sett ser lika dan ut över hela året. Jag väljer gärna en storlek större ytterplagg för att kunna få plats med flera olika klädlager inunder. Hoppas nedan sammanställning av min vildmarksgarderob kan ge dig några användbara tips.

 

Fötter

Då tillfälle ges brukar jag vara barfota så mycket som möjligt, speciellt under barmarkssäsongens vila i lägret, för att låta fötterna luftas så mycket som möjligt. Övrig tid kläs foten med två par strumpor och en sko. Vid barmark: en liner (tunn innerstrumpa), en tjockare stumpa och en medelhög väloljad känga. Vid väta och snö ersätts den tjockare strumpan med en raggsocka, och den låga kängan byts ut mot en högre känga. Tänk på att alltid ha ett torrt par extrastrumpor att sova i, för att värma och lufta dina fötter under natten.

Underkropp

Varma dagar får långkalsongerna ligga kvar i ryggsäcken och benen skyddas endast av kortkalsonger och en rymlig och tålig ytterbyxa. Ett tips är att använda ett par badbyxor som kalsonger. Dessa torkar snabbt vid behov och kommer väl till pass vid spontanbad. Svalare dagar åker även långkalsongerna på och vid kyla lägger jag till ett par träningsbyxor mellan långkalsong och ytterbyxan. Den robusta och rymliga ytterbyxan håller jag uppe med hjälp av Kronans gamla hederliga läderbälte. 

Kläder, underkropp, Jonas Vildmark Bushcraftcenter

 

Överkropp

Närmast bålen bär jag en långärmad undertröja och utanpå den en eller två långärmade skjortor, beroende på yttertemperatur. En halsduk av buffmodell både värmer, skyddar mot myggbett i nacken och kan agera munskydd. Ovanpå skjorta passar en stickad varmtröja med dragkedja. Ytterlagret består av en robust jacka av modell vapenrock, med huva. För fuktiga dagar en rock som är mer regnavvisande och vid kyla en varmt fodrad rock. Under värmande förflyttning kanske ej ytterrocken sitter på. Då förvarar jag den lättåtkomligt i min packning så att jag snabbt kan värma och skyla mig i samband med raster eller hastiga regnskurar.

Kläder, överkropp, Jonas Vildmark Bushcraftcenter

 

Huvud

Det är viktigt att skydda knoppen. Sommartid och/eller under svettiga vintervandringar bär jag en keps. Svala kvällar/nätter åker den stickade varma mössan på. Då jag sover under bar himmel brukar jag lägga min keps/hatt över ansiktet för att ej bli störd av nedfallande barr, småkryp och morgonsol. Beroende på uppdrag och årstid har jag kepsar och stickade mössor i olika färger (till exempel barmarkscammo, vintercammo, signalfärg). Vid storm, regn och snöbyar är ytterrockens kapuschong ovärdelig att kunna fälla upp. I områden med påtaglig hetta bär jag gärna en hatt med brätte, för att få ytterligare solskydd. Självklart nyttjas även olika hjälmar då situationen så kräver (trädfällning, klättring, forspaddling). Jag vill passa på att rekommendera Jonas Vildmark Bushcraftcenters tjusiga keps och stickade mössor, vilka återfinns i vår Handelsbod. 

Kläder Huvud Jonas Vildmark Bushcraftcenter

 

Händer

För att undvika rivsår, stickor och brännskador har jag alltid ett par ofodrade arbetshandskar i skinn till hands. För jaktskyttet under svala dagar använder jag en fodrad smidig skinnhandske. Vintertid använder jag en kraftig fodrad arbetshandske med hög krage. Vid extrem kyla kompletterar jag ovan med en rymlig yttertumvante, vanligtvis Kronans gamla skidvante i skinn (se Handelsboden). Vid paddling i kyliga vatten är det skönt med ett par värmande dykarhandskar i neopren. Tag för vana att gripa alla tillfällen som meder torkning av dina handskar. Var då dock försiktig med att lägga dina skinnpersedlar för nära värmekällan, då det kan skada och krympa dina handskar och vantar.

Kläder Händer Jonas Vildmark Bushcraftcenter

 

Hållbart, enkelt och prisvärt

Ovan är alltså stommen i mitt klädsystem. Självklart kompletteras ovan med de plagg som den aktuella aktiviteten kräver. Som till exempel huggarbyxor och huggarkängor vid motorsågning, överdragscammo vid vinterjakt och flytväst under vattenaktiviteter. Det kanske kan upplevas som mycket kläder. Men jag vill understryka att det inte behöver vara en dyr garderob. Mycket går att finna begagnat och prisvärt på secondhandbutiker, från vänner eller från militära överskott. Jag satsar på rustika plagg som håller för att brukas hårt och länge, speciellt då jag är relativt noga med att underhålla persedlarna vid behov (nål och tråd, olja och skonsam tvätt utan sköljmedel) – hållbarhet, använd dina plagg så länge det bara går, innan du återvinner dem. De av mina plagg med högst prislapp är nog känga, ytterbyxa och ytterrock. Dessa tycker jag är värt att satsa lite extra på, speciellt så att de tål påfrestningar från mark, träd och eld. Men åter igen, det måste inte nödvändigtvis vara de senaste och dyraste produkterna på marknaden.

 

Bygg ditt system

Innan du investerar i en helt ny komplett outdoorgarderob, börja med att kika vad som redan hänger i din garderob. Börja enkelt, det går utmärkt att börja utforska naturen iklädd ett par rymliga jeans, ett par gamla stövlar och pappas gamla uttöjda toppluva. Det viktiga är att du kommer ut. Sen kan du, vid behov, börja bygga på din friluftsgarderob sakta och genomtänkt. Hitta det som funkar för dig, både aktivitetsmässigt, prismässigt och smakmässigt. Kläderna är där för att hjälpa dig och desto mer skogstid du samlar på dig, ju enklare och roligare blir det. Lycka till! 

Arkiv