Ledhundsjakt

av | 21 dec, 2022 | Jakt, Ledhundsjakt, Viltförvaltning

Så länge jag varit intresserad av viltförvaltning så har jag imponerats av hundekipage och deras samspel mellan jakthund och hundförare. Hundarna har alltid spelat en central roll i den jakt jag deltagit i och därför känner jag en extra stor tacksamhet att jag i dag har glädjen att få ha en så fin jakthund i ledhunden Anchi.

För mig ger samarbetet med min hund ytterligare dimentioner i min viltförvaltning. Jag får se mer av marken, uppleva dofter, tecken och spänning på ett helt annat sätt än då jag sitter som passskytt. Och dessutom slipper jag sitta stilla och frysa!  =)

 

Min väg till Ledhundsjakten

Hundar av alla de slag, med olika roller, är fantastiska! Och jag märkte tidigt i mitt liv att jag var en hundmänniska, även om jag faschinerades av alla djur. Mina första två egna hundar var terriers och under mina fördjupande studier om jakthundar i min roll som Utbildare för Jägarexamen fångades mitt intresse snabbt för en jaktform som var ny för mig, nämligen Ledhundsjakt. Den lilla information jag initialt fann rörande Ledhundsjakt var ganska knapp. Men för mig lät ändå ledhundsjakten som den ultimata jaktformen, då jag redan hade en passion för både smygjakt och hundar.

Mitt fortsatta sökande på ämnet ledde till ett trevligt och avgörande samtal med den kunnige och ödmjuke gentlemannen Björn Ahlstedt, som i dag är min gode vän och inspirerande Mentor då det kommer till Ledundsjakt. Björns bok Älgjakt med ledhund luslästes av mig gång på gång och jag började nosa runt efter möjligheten att finna en hundvalp, här i Sverige, med anlag för Ledhundsjakt. Tiden gick och jag hade nästan lagt mina drömmar om en ledhund på hyllan, då ödet förde en av Björns hundar till mig. Den 1,5-åriga gråhundstiken Anchi (Skinnemoens Ylva) flyttade in och blev omedelbart en naturlig del av vår familj här i Riddarhyttan.

Ledhundsjakt Gråhunden Anchi och hundföraren Jonas Landolsi Jonas Vildmark Bushcraftcenter

 

Ledhundsjaktens koncept

Ledhundsjakt är fortfarande relativt ovanligt här hemma i Sverige. Men i vårt grannland Norge är Ledhundsjakt betydligt vanligare. I norge benämner man Ledhundsjakt som Bandhundsjakt och jakt med Bandhund. En av förklaringarna till att det är vanligare med Ledhundsjakt i Norge kan vara att man där vanligen har mindre jaktmarker, där det finns ett värde i att hålla hunden inom markgränserna under hela jaktdagen. Löshundsjakten lämpar sig bättre på större jaktmarker där hunden kan sträcka ut utan att riskera att hamna på grannmarken.

Konceptet med Ledhundsjakt går ut på att ledhunden lugnt och metodiskt, tillsammans med hundföraren, smyger genom jaktmarken för att finna spår och vittring av älg. Hunden bär en sele och är kopplad i en långlina. Hundföraren läser av sin hunds signaler om eventuella fäska älgspår och hur nära älgen är. Hunden skall vara helt tyst, inte dra i kopplet, flåsa, gny eller skälla. Målet är att hunden bara skall signalera genom sin kroppshållning och sina rörelser vad som är på gång framför hunden och dess förare. På samma sätt behöver hundföraren smyga tyst, vara uppmärksam på hund, vind och vilt, samt styra sin hund med hjälp av handsignaler, blickar eller diskreta ljud. Allt med syfte att komma så nära älg för att kunna avsluta jakten, helst utan att viltet änns hinner uppfatta ekipaget. Då hunden kommit inom lämpligt skotthåll skall hunden sätta sig ner tyst och invänta hundförarens stundande skott. Ledhundsjakt är således en smygjakt med hund.

Vanliga hundraser som används inom Ledhundsjakt är Norsk älghund svart, Norsk älghund grå och Svensk vit älghund.

 

Ledhundsjaktens fördelar

Det finns många fördelar med Ledhundsjakt, om du frågar mig. Förutom att du alltid har hunden vid din sida efter att en såts jakt avbryts eller då jaktdagen är slut, så får jag uppleva min ledhund live under hela jakten. Jag slipper alltså enbart följa henne via en handhållen GPS-enhet på distans. Självklart betyder detta att även Jag behöver hänga med överallt ute i jaktmarken, vart än ledhunden väljer att gå. Men det ser jag enbart som spännande samtidigt som det ger mig bra fysisk träning. Det känns även tryggt att hela tiden vara med min hund då risker som trafikerade vägar, tunna isar, vildsvin och sparkande älgar kan finnas. Och då vi jagar älg i rovdjurstäta marker lämpar sig Ledhundsjakten utmärkt, om hundförare ogärna vill släppa sina lösjagande hundar. Ledhundsjakten binder bokstavligen samman hund och förare på ett fantastiskt vis och jag finns alltid på plats för att hjälpa min hund på bästa vis.

 

Utrustning

Som vanligt så är det möjligt att göra det mesta till en prylsport. Och vid det här laget känner ni säkert till min övertygelse om att kunskapen alltid är överordnad prylarna. Det spelar ingen roll vilken utrustning jag har om jag ej vet hur jag använder den på bästa sätt i samklang med omgivningen, situationen och mina förutsättningar. Med det sagt vill jag här i grova drag berätta vilken ledhundsjaktrelaterad utrustning jag och Anchi nyttjar under vår Ledhundsjakt.

Hundsele – Enkel, tyst och bekväm varselfärgad hundsele. Varselfärg känns trygt då även passskyttar deltar i jakten.

Koppel – Kraftig läderrem på minst 3 m, flätad direkt i selen för att undvika skrammelljud från metallspännen.

Kläder – Tåliga och tysta kläder anpassade efter väder och årstid.

Övrigt – Diverse väl vald jaktutrustning ryms i min hundförarväst samt i mina byxfickor. Och på ryggen hänger bössan

Jag får kanske anledning att återkomma med mer detaljerade utrustningstips för Ledhundsjakt i framtida publiceringar här på bloggen.

Eftersok Ledhundsjakt älg Jonas Vildmark Bushcraftcenter
 
Jonas & Anchis utveckling som ledhundsekipage

Det är en ära för mig att få chansen att överta en hund efter Björn Ahlstedt, och sedan dag 1 med Anchi så har vi som ett team tränat inspirerat tillsammans både i Bergslagens och Hälsinglands skogar. Anchi är imponerade säker på älg. Hon kan konstatera spår efter till exempel hare, vildsvin, rådjur, grävling, varg och björn, men sen följer hon ändå bara älgspåret. Jag hoppas innerligt att hon fortsätter att prioritera älg på detta vis, då jag bara vill jaga och söka älg med Anchi. Det märks fortfarande att Anchi är ung och att både hon och jag har mycket kvar att lära då det kommer till konsten Ledhundsjakt. Detta manifesteras i skrivande stund i att vi investerar mycket träningstid i att få ner vårt tempo i skogen så att vi kan bli ännu mer ljudlösa i vårt smyg och därmed komma älgen närmre mer obemärkta. Vårt samarbete känns mycket hoppfullt och vi bygger på vårt gemensamma självförtroende varje dag.

 

Eftersök på älg med ledhund

 

Tveka ej att kontakta oss på Jonas Vildmark Bushcraftcenter om du har frågor rörande Ledhundsjakt.

Läs mer om Ledhundsjakt på bloggen genom att klicka HÄR.

Och om du vill ta del av våra tjänster inom Ledhundsjakt och Eftersök på älg kan du läsa mer genom att klicka HÄR.

Kom gärna med feedback på ämnet i kommentarfälten på  Jonas Vildmark Bushcraftcenters Facebooksida.

 

Vänligen

Jonas & Anchi

Arkiv