Motorsågskörkort
Behörighet AB
Lär dig grunden till säker huggning, tillsammans med oss i Bergslagens djupa skogar
Kursbeskrivning Motorsågskörkort
Motorsågskörkort – För att möjliggöra säkert, effektivt och roligt arbete med din motorsåg behövs grundläggande kunskaper rörande riskerna, sågen, tekniken och trädet. Behörighet AB ger dig grunden till allt arbete med motorsåg inom trädvård och skogsvård.
Det går utmärkt att fälla skog med traditionell handkraft, timmersvans och fällyxa. Men genom att nyttja en motordriven såg effektiviseras ditt skogsarbete markant.
Motorsågen blev allmänt populär i slutet av 1950-talet. Men redan 1916 presenterade den svenske uppfinnaren Axel Ulrik Westfelt i Mariefred sin motorsåg vid namn Sector. En annan tidig modell var motorsågen Gerber vilken presenterades 1919 av svenskarna Uppfinnare Albert Olof Melcher Löfgren och Ingenjör W. Olsson.
1949 lanserades den första svensktillverkade enmansmotorsågen Be-Bo (se bild). Sågen vägde 20 kg och var ett samarbete mellan AB Bergborrmaskiner, Göteborgs Lättmetallgjuteri AB och Gustaf Holm & Co AB. Samarbetet utvecklades senare till det vi i dag känner som AB Partner.
Kunskaperna om hur man på olika vis kan använda motordrivna hjälpmedel i skogen bygger till stor del på vildmarkskunskapen från förr då man endast nyttjade enklare verktyg som timmersvans och yxa.
Även om dagens skogsbruk i huvudsak bedrivs med hjälp av högteknologiska skördare och skotare så kommer alltid den omtänksamt kunnige Huggaren på marken, med sin handhållna motorsåg, att spela en viktig roll. Detta inte minst i denna klimatförändringens tid där det tyvärr blir allt vanligare med stormfälld skog.
I Sverige finns sedan 2012, enligt lag, ett utbildningskrav vid användning av motorsåg inom yrket. Detta krav kan även beröra privatpersoner, till exempel i samband med föreningsarbeten och grannar som hjälps åt. Läs mer om vem som måste inneha ett motorkörkort genom att klicka HÄR.
Jonas Vildmark Bushcraftcenters motorsågsutbildning behörighet AB (Motorsågning A och Trädfällning grund B) består av förberedande studier via distans följt av fyra trevliga och innehållsrika dagar på plats i Skinnskatteberg, med föreläsningar, övningar och examination. Teoriprov och praktiskt prov sker under kursens sista dag. För att läsa mer om de olika behörighetsnivåerna som finns, klicka HÄR.
Denna skräddarsydda utbildning via Jonas Vildmark Bushcraftcenter syftar till att ge dig de baskunskaper och färdigheter som krävs för att du på ett säkert och effektivt sätt skall kunna använda motorkedjesåg vid ditt arbete med trädfällning, kvistning och kapning.
Motorsågskörkort AB
Plats: På lämplig plats i Skinnskattebergs kommun, alternativt enligt önskemål
Längd: Förstudier följt av 4 dagar i skogen
Pris: Vänligen kontakta oss för en offert
Kursdatum: Välkommen med din intresseanmälan och dina önskemål för ett skräddarsytt upplägg, gällande datum och innehåll
*Kurslitteratur på cirka 225 kr (+ ev. frakt) tillkommer och beställs av kursdeltagaren själv i god tid inför kurstillfället. Beställ litteraturen genom att klicka HÄR. Eventuell övernattning sker till självkostnadspris och ombesörjs av kursdeltagaren. Våra lokala boendeförslag syns nedan.
Kursupplägg
Då vi skräddarsyr våra kurser kan upplägget se olika ut, beroende på kundens önskemål. Men nedan följer en beskrivning av AB-kursens grunder. Kursdeltagaren beställer och inhandlar själv kurslitteraturen för sina förstudier vilka stöttas av instruktörens digitala rådgivning på distans. Inför skogsdagarna hålls webbinarium via en digital plattform. Allt för att deltagaren skall komma så väl förberedd som möjligt till skogsdagarna. Kurslitteraturen beställer kursdeltagare själva genom att klicka HÄR. Under de fyra välfyllda heldagar, då vi ses fysiskt, täcker vi sedan in teori och praktik för att du skall få en så bred motorsågsutbildning som möjligt, inom behörigheten AB. Kursen berör bland annat:
- Gällande säkerhetsbestämmelser
- Kunskap om hur viktig säkerheten är och hur aspekter som attityd, stress och utmattning kan äventyra densamma
- Kontrollerad motorsågning med dragande och skjutande kedja
- Ergonomiska arbetsställningar genom stöd och avlastning
- Grundläggande första hjälpen
- Planering och fällning av träd av storlekar upp till dubbla svärdslängden
- Kvistning och kapning på ett säkert och effektivt vis
- Användande av hjälpmedel som kilar, trampjärn och slana
- Daglig skötsel av motorsågen, inklusive filning av sågkedjan
- Vård och underhåll av tillbehör som skyddsutrustning, timmersax och yxa
Denna kurs berör även fällning av svåra träd, tillvaratagande av vindfällda träd, stammar i spänn och nertagning av fastfällda träd, dock endast på en översiktlig nivå.
I samband med ett besök hos en lokala leverantör av motorsågsutrustning går vi igenom motorsågens mekanik samt diskuterar tillbehör och skyddsutrustning.
Kursen avslutas med teoretisk och praktisk examination ledd av en Examinator från Säker Skog.
Medtag
Kursdeltagare medtager egen väl fungerande motorsåg, utrustad med godkända och fungerande säkerhetsfunktioner, samt tillbehör (bränsle, batterier, kedjeolja, kedjefil och mall, eventuell extrakedja och svärd samt verktyg). Kursdeltagaren skall även medföra sin personliga säkerhetsutrustning (hjälm med visir och hörselskydd, huggar-kängor/stövlar, säkerhetsbyxor, varselväst, arbetshandskar och första förband). Medtag även kurslitteratur, eventuella anteckningar samt tåliga kläder för alla väder. Läs mer om utrustningen nedan och kika gärna även på utrustningsfilmen längre ned på denna sida,
Utrustning
En mycket viktig del av våra utbildningar rörande motordrivna sågar är säkerheten. Denna säkerställs dels genom att nyttja korrekt och laglig utrustning, dels med hjälp av kunskap. Vissa delar av din utrustning är föreskriven enligt lag (de första 7 i nedan lista), andra persedlar kan krävas för att bli godkänd vid examination. Alla dessa plus ytterligare några objekt kan vara ovärderliga för dig då du arbetar med din såg i fält. Nedan har vi listat vad vi alltid har med oss då vi jobbar med en motorsåg. Se även tillhörande film längst ned här på sidan.
- Väl fungerande motorsåg med samtliga säkerhetsanordningar på plats
- Skyddshjälm med tillhörande visir och hörselskydd (max 5 år gammal)
- Huggarbyxor
- Huggarkängor eller -stövlar
- Arbetshandskar
- Första förband
- Varselfärgat plagg på överkroppen (skyddsklass CE EN 471)
- Tåliga heltäckande kläder för alla väder
- Fulladdad mobiltelefon
- Extrasåg alternativt extra svärd med kedja
- Kilar
- Vändband
- Kniv
- Kombinationsverktyg
- Fika
- Yxa
- Kedjefil med mall
- Tändstift extra
- Startsnöre extra
- Polygriptång
- Stålborste
- Bränsle/extrabatterier
- Kedjeolja
- Trasa
- Krypsmörjmedel
Ovan lista fokuserar i huvudsak på användning av motorsåg. Men din utrustning då du använder din röjsåg är till mångt och mycket den samma, sånär som att det då ej är krav på att ha sågskydd i dina arbetsbyxor. Du vill även då ha med dig eventuella extra verktyg, extraklingor och smörjfett till din röjsåg.
Om du behöver komplettera din utrustning på plats, ges möjlighet till detta under kursens första fysiska mötesdag. Under vårt besök hos någon av våra lokala leverantörer, Stefans Skog & Fritid eller Bergslagens Produkttjänst, kan du välja bland ett brett utbud av kvalitetsutrustning till förmånliga priser.
Eventuellt Boende
I händelse av att ni vill kombinera denna kurs med ett lokalt boende så finns goda möjligheter till detta. Nedan syns några av våra samarbetspartners vilka erbjuder boende. Något att ha med i tankarna då vi tillsammans planerar er kurs.
Läs om Jonas Vildmark Bushcraftcenters säkerhetsrutiner.
Tveka ej att kontakta oss med dina eventuella frågor.
Boka din plats på motorsågskörkort AB
Välkommen att kontakta oss med din intresseanmälan och dina önskemål. Vi skräddarsyr våra kurser efter kundens önskemål gällande tid, plats och innehåll. Vi ser fram emot ett inledande förutsättningslöst samtal tillsammans med dig!
Vänligen
Jonas & Therese Landolsi
Riddarhyttan
Se även bilder från tidigare kurser på Jonas Vildmark Bushcraftcenters Facebooksida.
Läs mer om Skogsbruk & Trädvård på bloggen.
Utrustning finner du i Jonas Vildmark Bushcraftcenters Handelsbod.
Välkommen att följa Jonas Vildmark Bushcraftcenters nyhetsbrev.
Utlåtanden från tidigare kursdeltagare
Nedan följer feedback från några av alla våra hundratals nöjda kursdeltagare. Tack för de värmande orden!
”Jag trodde att jag hade koll på det här med motorsågning. Men insåg ganska snabbt att jag hade fel! =) Tack för en riktigt bra kurs!”
”Nu känner jag mig mycket tryggare. Ser nu fram emot att såga mer!”
”Tack för en mycket lärorik och trevlig kurs. Proffsigt upplägg med trygg handledning.”
Tips om vilken utrustning som bör medföras i fält under arbete med motorsåg.
Skräddarsydda
kurser och event
Jonas Vildmark Bushcraftcenter har gedigen erfarenhet av att projektleda allt ifrån stora internationella evenemang till individuell coaching. Genom att skräddarsy din kurs och upplevelse till att passa just dina behov får du ut maximalt av din investerade tid.
Jonas Vildmark Bushcraftcenter är i dag ett inspirerande nav i ett stort kontaktnät av sakkunniga människor som lever för Bushcraft och Överlevnad. Detta gör att Jonas Vildmark Bushcraftcenter är heltäckande inom dessa ämnen och kan koppla samman rätt människor med rätt kunskap och med rätt inramning vid varje tillfälle; ditt tillfälle.
Tveka ej att kontakta oss så gör vi tillsammans verklighet av din idé.
Varmt välkommen!