
Naturfotografering
Att verkligen gestalta naturens skönhet via ett foto är en ständig strävan och en utmaning för alla oss som försöker fotografera solnedgångar, skog, vatten och vilt. Men då man lyckas faschinera materialet både fotografen och betraktaren. Naturfoto är en konst!
En viktig konst
Som barn kunde jag sitta som klistrad vis tjock-TVn då det var naturprogram som sändes. Jag är ganska övertygad om att alla de naturfilmer jag sett som barn lade en grund för mitt fortsatta äventyrande i skog och mark. Jag minns även de faschinerande fotoutställningar jag besökte under min ungdom. Jag har dock insett att jag ännu inte har tiden och tålamodet att lära mig naturfotots hantverk fullt ut. Om Gud vill och jag har hälsan kanske naturfoto blir mitt kall som pensionär.
Men alla ni naturfotografer, och vi glada amatörer, spelar en viktig roll i dagens naturvårdsarbete. Genom våra bilder kan vi ta med tittare till platser dit de kanske aldrig skulle kommit annars. Med denna upplysande roll följer även ett ansvar. Ett anvsar om att både visa den romantiska och magiska sidan av vår natur, och den nakna sanningen. Jag tror att det är viktigt att inte bara fotografera det som är traditionellt vackert. Utan att även våga visa bider som är mindre smickrande, som till exempel kalhyggen och avsaknad av biologisk mångfald.
Det handlar inte om att smutskasta någon, utan bara att sprida saklig kunskap, även via bilder. Och man kan ha olika åsikter om hur man ser på en föryngringsavverkad yta, men rent fototekniskt kan ett kalhygge erbjuda mycket spännande bildkompositioner.
Naturfoto är därför en mycket viktig konst. Både för att inspirera unga och kunskapsspridning.
Olika kategorier
Naturfotografering är en bred företeelse. Det kan handla om motiv visande generell natur via utsikter och långa perspektiv. Det kan vara microfoto där vi zoomar in på microskopisk nivå, visande myror och lavar. Vi kan fotografera däggdjur, fåglar, ja till och med grodor och fiskar under vattenytan. Ibland behöver inte betraktaren förstå vad som fotograferat, untan bara beröras av former, färger och placeringar. Vissa av oss gillar att fotografera i svart-vitt. Andra vill helst jobba med rörliga bilder, och kanske experimentera med ljud och musik. Naturfoto är brett, oändligt och fyllt av kultur – en del av vår vildmarkskultur.
Jag vill tipsa dig om föreningen Naturfotograferna, där du kan finna inspiration och kunskap rörande naturfoto.
Läs gärna mer om vårt gömsle, där du kan komma nära skog och vilt för kreativ naturfotografering.

Naturfoto kan både fängsla och sprida kunskap, likt ringar på vattnet.