
Skinnskatteberg-Färnaleden
Vi har haft glädjen att få vara en del av ledutvecklingsprojektet Skinnskatteberg-Färnaleden, en del av Trails of Västmanland – Expansion. Och nu knyter vi ihop denna projektsäck genom en invigning av leden tisdagen den 6:e maj 2025!
Bakgrund
Projektet Trails of Västmanland – Expansion – Skinnskatteberg är en del av fyra kommuners strävan efter att utveckla olika sorters leder på ett bildande och hållbart vis. Här i Skinnskatteberg innefattar det att vi vidareutvecklar den befintliga vandringsleden Kolarbyn-Färna Herrgård, bland annat med en sträcka från Aspebäcken till Kolarbyn samt med nya rastplatser och informationsskyltar.
Jag och Therese har haft äran att få bistå projektet med våra tjänster baserade på våra erfarenheter rörande naturnära besöksnäring, naturprojekt, viltförvaltning i området och fältarbete med leder. Övriga i den lokala projektgruppen är Skinnskattebergs kommun, Region Västmanland, SLU Skogsmästarskolan och Stiftelsen Skog & Trä. Projektledare är Veronica Dahlberg, Handläggare Kulturmiljö och fritid, Skinnskattebergs kommun. Kommunen är tillika Ledhuvudman.
En kunskapsspridande vandringsled
Som en röd tråd har kunskapsspridning löpt genom hela detta projekt. Längs den cirka 15 km långa vandringsleden finner du ett antal informationsskyltar på olika skogsteman, allt från Granbarkborre till Naturturism. Varje skylt har även en QR-kod som leder dig vidare till fördjupande texter och länkar på respektive ämne. Som digital platform nyttjar vi Naturkartan, där du kan se ledens sträckning, de olika rastplatserna och ovan nämnda skyltplaceringar.
Ett extra varmt tack till
Ett projekt av denna omfattning är beroende av finansierande bidrag och en mängd personers kompetens och engagemang. Det är omöjligt för mig att nämna alla, utan att riskera att glömma någon. Men jag vill ändå lyfta fram ett antal nyckelpersoner som varit en del av projektets vardag.
På Skinnskatteberg kommun har Veronica Dahlberg, Hans Markström, Karl-Erik Johansson och Mikael Hjort jobbat hårt för vår vandringsled.
Som kunnig hantverkare har även Bengt Brandel varit en ovärdelig lokal resurs för projektet.
På SLU Skogsmästarskolan har Staffan Stenhag och Carina Sándor haft drivande och lärande roller, tillsammans med Christer Stenström på Stiftelsen Skog & Trä.
På Västmanland Turism – Region Västmanland har Henrik Wester varit en trygg drivkraft.
På Länsstyrelssen Västmanlands län har Mats Harrysson och Mårten Gustafsson stöttat med kunskap och engagemang.
På Sveaskog har Joakim Karlsson, Moa Molitor och Amanda Pedersen varit behjälpliga och stöttande.
På Västerås Stift har Daniel Ersson bidragit till projektet på ett fint sätt.
Jag vill även rikta ett varmt tack till ledens fem jaktlag vilka varit mycket värdefulla under projektets gång. Tack till Skärsjöns, Lapplands, Bjurforsens, Bastmoras och Erlandsbo.
Och tusen tack till alla er andra som genom åren stöttat, kommit med bra input och inspirerande hurrarop! Ni vet vilka ni är, och jag vet vilka ni är.
Invigningen
Tisdagen den 6:e maj är det äntligen dags att inviga vandringsleden Skinnskatteberg-Färnaleden. Och vi hoppas att du då vill vara med och fira och utforska tillsammans med oss! En mer detaljerad inbjudan kommer att komma ut inom kort, men vi hoppas att ni redan nu kör en Save-the-date i era kalendrar.
I stora drag så kommer dagen att inledas med föreläsningar på SLU Skogsmästarskolan, för den som föranmält sig.
Sedan hålls en öppen invigningsceremoni ute längs leden vid 11.00-tiden.
Följt av exkursionsmöjligheter in på eftermiddagen.
Håll koll i Skinnskattebergs kommuns olika informationskanaler för mer detaljer och anmälan, inom kort.
Skogsämnen längs Skinnskatteberg-Färnaleden
Skogen är en fantastisk och mångfasetterad plats. Här finns så många spännande ämnen fyllda av inspirerande kunskap. Det var svårt att inom projektet avgränsa sig till de tolv ämnen som vi till slut landade ner i. Men de tolv ämnena som nu berörs längs vandringsleden är:
Skogsbrand och naturvårdsbränning
Ekosystemtjänster och biologisk mångfald
Hoppas vi ses längs leden!
Vänligen
Instruktör, Naturguide och Ledutvecklare
Detta inlägg kommer att löpande uppdateras i takt med att projektet avrundas.

Jonas, Bengt och Micke skottar, filar och snickrar på Skinnskatteberg-Färnaledens nya rastplatser.