Skinnskatteberg-Färnaleden

av | 21 mar, 2025 | Ledutveckling

Vi har haft glädjen att få vara en del av ledutvecklingsprojektet Skinnskatteberg-Färnaleden, en del av Trails of Västmanland – Expansion. Och nu knyter vi ihop denna projektsäck genom en invigning av leden tisdagen den 6:e maj 2025!

 Bakgrund

Projektet Trails of Västmanland – Expansion – Skinnskatteberg är en del av fyra kommuners strävan efter att utveckla olika sorters leder på ett bildande och hållbart vis. Här i Skinnskatteberg innefattar det att vi vidareutvecklar den befintliga vandringsleden Kolarbyn-Färna Herrgård, bland annat med en sträcka från Aspebäcken till Kolarbyn samt med nya rastplatser och informationsskyltar.

Jag och Therese har haft äran att få bistå projektet med våra tjänster baserade på våra erfarenheter rörande naturnära besöksnäring, naturprojekt, viltförvaltning i området och fältarbete med leder. Övriga i den lokala projektgruppen är Skinnskattebergs kommun, Region Västmanland, SLU Skogsmästarskolan och Stiftelsen Skog & Trä. Projektledare är Veronica Dahlberg, Handläggare Kulturmiljö och fritid, Skinnskattebergs kommun. Kommunen är tillika Ledhuvudman för leden.

 

En kunskapsspridande vandringsled

Som en röd tråd har kunskapsspridning löpt genom hela detta projekt. Längs den drygt 15 km långa vandringsleden finner du ett antal informationsskyltar på olika skogsteman, allt från Granbarkborre till Naturturism. Varje skylt har även en QR-kod som leder dig vidare till fördjupande texter och länkar på respektive ämne. Som digital platform nyttjar vi Naturkartan, där du kan se ledens sträckning, de olika rastplatserna och ovan nämnda skyltplaceringar.

 

Ett extra varmt tack till

Ett projekt av denna omfattning är beroende av finansierande bidrag och en mängd personers kompetens och engagemang. Det är omöjligt för mig att nämna alla, utan att riskera att glömma någon. Men jag vill ändå lyfta fram ett antal nyckelpersoner som varit en del av projektets vardag.

På Skinnskatteberg kommun har Veronica Dahlberg, Hans Markström, Karl-Erik Johansson och Mikael Hjort jobbat hårt för vår vandringsled.

Som kunnig hantverkare har även Bengt Brandel varit en ovärdelig lokal resurs för projektet.

På SLU Skogsmästarskolan har Staffan Stenhag och Carina  Sándor haft drivande och lärande roller, tillsammans med Christer Stenström på Stiftelsen Skog & Trä.

På Västmanland Turism – Region Västmanland har Henrik Wester varit en trygg drivkraft.

På Länsstyrelssen Västmanlands län har Mats Harrysson och Mårten Gustafsson stöttat med kunskap och engagemang.

På Sveaskog har Joakim Karlsson, Moa Molitor och Amanda Pedersen varit behjälpliga och stöttande.

På Västerås Stift har Daniel Ersson bidragit till projektet på ett fint sätt.

Jag vill även rikta ett varmt tack till ledens fem jaktlag vilka varit mycket värdefulla under projektets gång. Tack till Skärsjöns, Lapplands, Bjurforsens, Bastmoras och Erlandsbo.

Och tusen tack till alla er andra som genom åren stöttat, kommit med bra input och inspirerande hurrarop! Ni vet vilka ni är, och jag vet vilka ni är.

 

Invigningen

Tisdagen den 6:e maj är det äntligen dags att inviga vandringsleden Skinnskatteberg-Färnaleden. Och vi hoppas att du då vill vara med och fira och utforska tillsammans med oss! En mer detaljerad inbjudan, med anmälningsformulär, finner du på Skinnskattebergs kommuns hemsida.

Så här ser programmet ut för dagen:

Start på Skogsmästarskolan i Skinnskatteberg.
Kaffe serveras i nedre hallen i herrgården från kl. 09:00.

09:15 – 10:25:   Föreläsningsprogram på Skogsmästarskolan (endast föranmälda)
Prefekt Carina Sándor: Välkomna till SLU Skogsmästarskolan
Tätortsnära skogsbruk – Docent Back Tomas Ersson
Skogsplantor – Universitetslektor Daniel Gräns
Biologisk mångfald i skogen – Professor Grzegorz Mikusinski

Transport ut till leden på egen hand. Invigning vid rastplats Luffarbotten.
Hitta dit: Rastplats Luffarbotten (naturkartan.se).

11:00: Landshövding Johan Sterte inviger leden vid rastplats Luffarbotten
Jonny Emtin, Kommunalråd Skinnskattebergs kommun
Henrik Wester från Regionen

11:45: Lunch (endast föranmälda)
Eld finns i eldstaden för de som vill ta med egen lunch.

12:30 – 14:00: Kortare exkursioner längs leden
Länsstyrelsen Västmanland, Jonas Landolsi från Jonas Vildmark Bushcraftcenter.

 

Skogsämnen längs Skinnskatteberg-Färnaleden

Skogen är en fantastisk och mångfasetterad plats. Här finns så många spännande ämnen fyllda av inspirerande kunskap. Det var svårt att inom projektet avgränsa sig till de tolv ämnen som vi till slut landade ner i. Men de tolv ämnena som nu berörs längs vandringsleden är:

Skog och hälsa

Hyggesfritt skogsbruk

Bergsbruk

Friluftsliv och naturturism

Skogsbrand och naturvårdsbränning

Våtmark

Granbarkborre

Ekosystemtjänster och biologisk mångfald

Virkesprodukter

Viltförvaltning och viltvård

Trakthyggesbruk

Skogsbrukets historia

 

Trivselregler

Låt oss tillsammans värna och ta hand om allas vår Skinnskatteberg-Färnaled, så att vi tillsammans kan njuta av vardag och helg längs leden. Skinnskatteberg-Färnaleden är en vandringsled, tack för att ni inte cyklar eller rider längs denna vandringsled. Då vi vill cykla kör vi istället MTB-leden Skärsjön runt, Långa grusrundan eller Långa asfaltsturen.

Motordrivna fordon får heller inte framföras längs leden, med hänvisning till Terrängkörningslagen.

Vänligen tag hand om dina eventuella tomma förpackningar och det skräp som genereras under din vandring. Genom att återvinna eventuella sopor hemma slipper vi hitta skräp som lämnats kvar ute i naturen.

Välkommen att ansvarsfullt elda i de eldstäder som iorningställt längs vandringsleden. Vänligen medtag din egen ved. Vissa rastplatser har ett vedförråd, där det kan finnas av vandrare kvarlämnad ved. Det är inte tillåtet att skada omkringliggande vegetation för att skapa ved på plats. Vänligen respektera eldningsförbud genom att inte nyttja öppna lågor i händelse av ett formellt eldningsförbud i området. Ladda gärna ner den mycket användbara appen Brandrisk Ute, där du ser vilka eventuella eldningsrestriktioner som råder för stunden längs leden.

Av trivsel- och säkerhetsskäl får du mer än gärna rapportera in eventuella avvikelser du stöter på längs Skinnskattenberg-Färnaleden till Skinnskattebergs kommun.

 

Media

Här följer några exempel på intervjuer och aktiviteter genomförda om och längs Skinnskatteberg-Färnaleden.

Läs en artikel om ledprojektet i Dalabygden

Lyssna på en intervju om rönnbär på SR

Se bilder från en guidad gruppaktivitet längs Skinnskatteberg-Färnaleden

Läs Fagersta Postens artikel om Vätteskogen, vilken Skinnskatteberg-Färnaleden delvis löper genom

Läs mer om projektet Vätteskogen

Läs en artikel i Fagerstaposten. En intervju om hållbarhet, genomförd längs leden

Ledprojektet Skinnskatteberg-Färnaleden har även varit, och är, ett talande, effektivt och inspirerande exempel att visa upp på diverse föreläsningar om Naturnära besöksnäring och Mångbruk, för allt från markägare, föreningar, naturturismföretagare och myndigheter.

Nedan syns en film av Skogsgeek filmad i naturreservatet Lappland, genom vilket Skinnskatteberg-Färnaleden delvis löper. Filmen är gjord innan detta ledutvecklingsprojekt inleddes.

Vi ses längs leden!

Om du har ytterligare frågor kring Skinnskatteberg-Färnaleden, tveka inte att kontakta Veronica Dahlberg på Skinnskattebergs Kommun.

Vi är innerligt glada att vi har denna fina vandringsled i våra hemskogar. Varmt välkommen till Skinnskatteberg, så ses vi längs Skinnskatteberg-Färnaleden!

Vänligen

Jonas Landolsi

Naturguide och Ledutvecklare

 

Detta inlägg kommer att löpande uppdateras i takt med att projektet avrundas.

Läs mer om Ledutveckling här på bloggen.

Skinnskatteberg-Färnaleden under uppbyggnad

Jonas, Bengt och Micke skottar, filar och snickrar på Skinnskatteberg-Färnaledens nya rastplatser.

Hasse och Kalle ute längs Skinnskatteberg-Färnaleden

Hasse och Kalle ute och rekar längs det vi i dag kallar Skinnskatteberg-Färnaleden. Foto: lånat från FB

Arkiv