Skog och hälsa

av | 12 feb, 2025 | Hållbarhet, Naturturism, Övrigt

Skogen är viktig för allas välmående. Vandringsleden Skinnskatteberg-Färnaleden belyser detta viktiga ämne. Jag vill varmt välkomna er till Skinnskatteberg, vandra leden, uppleva, reflektera och ta del av spännande information om hur vår kropp och våra sinnen påverkas av naturvistelser.

Nedan informationstext finns även publicerad på Naturkartan, där du kan läsa mer om Skinnskatteberg-Färnaleden. Längst ner på denna sida finner du även mer information om leden och ledutvecklingsprojektet.

Skogen får oss att må bra

Skogen bidrar på många olika sätt till vår hälsa och vårt välmående. Utöver de positiva effekterna som att bidra till ren luft och rent vatten, skänka skugga, ge skydd mot markerosion, vind och översvämningar samt ha en positiv effekt på klimatförändringen, så kan skogen även hjälpa oss människor att må bättre både fysiskt och psykiskt. Vardagsnära natur är en viktig resurs för alla människor och ger möjlighet till fysisk aktivitet, rekreation, vila och återhämtning samt ökad naturförståelse.

Naturen ligger det svenska folket varmt om hjärtat, då vistelse i skog och mark ger ökad livskvalitet. Skog och mark möjliggör många olika aktiviteter, både lugna och fartfyllda, vilka har positiva effekter på vår hälsa. Några exempel på nyttiga aktiviteter är vandring, löpning, cykling, paddling, fiske, jakt, fågelskådning, naturfotografering, svamp- och bärplockning eller att bara vara.  

Den svenska naturen nyttjats alltså till ett flertal olika ändamål – dels som en källa till föda och material, dels som en plats för rekreation och annan vistelse. Att bruka skogen på många olika sätt kallas för mångbruk.

För att nå målet med en jämlik hälsa i vårt samhälle spelar även naturen en viktig roll. Människor i alla åldrar, oavsett kön och bakgrund, mår bättre om de regelbundet får möjlighet att vistas i vår stärkande natur.

Ökat intresse för aktiviteter i skog och mark

Även om tillgången på natur inte var en begränsande faktor under 1700- och 1800-talet fanns det begränsat med tid för den arbetande befolkningen att nyttja den. För arbetarklassen kom sedan den lagstadgade semestern att frigöra mer tid för fritid i skogen – friluftsliv. I takt med att fler människor även fick tillgång till bil ökade besöken på platser utanför staden och längre bort från hemmet. Naturvistelser för nöje och rekreation har sedan 1970-talet sett ganska lika ut. Forskning visar att den moderna människan i snitt besöker skogen minst en gång i veckan under sommaren i rekreationssyfte. Under coronapandemin, med start år 2020, sågs en ökning i antal besökande i Sveriges nationalparker. Intresset för både friluftsliv och naturturism ökade i Sverige under denna period. Detta delvis på grund av de då rådande restriktionerna vilka ledde till att människor valde hemester framför utlandssemester. Och i dag, efter pandemin, kvarstår ett ökat intresse för att vistas i vår svenska natur, både bland svenskar och utländska besökare. 

Forskning

Flera olika studier har visat att skogen som miljö bidrar med ett flertal positiva egenskaper på vår hälsa. Genom att studera försökspersoner vistandes i gröna områden och jämföra deras hälsa med försökspersoner vistandes ute i tät stadsmiljö och inomhus, syns intressanta resultat. Bara av att vara ute i skogen så syns naturens positiva effekter på vår hälsa, både fysiskt och mentalt. Detta oavsett om försökspersonerna tog det lugnt i skogen eller om de bedrev pulshöjande aktiviteter som löpning och cykling. Försökspersoner som vistas ute i naturen återhämtar sig snabbare och bedömds dessutom vara mer positiva till sinnet. Andra positiva effekter är ökad koncentrationsförmåga, förbättrad syn och ett lägre blodtryck, jämfört med försökspersoner som endast rört sig i ett tätbebyggt område eller suttit inomhus.

Sociala värden

För många av oss har skogen blivit en helig plats för reflektion och återhämtning, ett andrum i en annars så intensiv vardag. Kunskapen om dessa sociala värden och upplevelsevärden är i dag fastslagna och har blivit en inspirerande och viktig del av folkhälsan. Skogens sociala värden är de värden som skapas av människors upplevelser. De är en viktig resurs för samhället när det gäller människors välbefinnande, hälsa, boende/livsmiljö, regional utveckling och naturturism. Skogens kulturmiljövärden samt dess estetiska och sociala värden ska värnas. Det beslutade Riksdagen 1993. Så besök skogen ofta, lär dig nya saker, ha kul och må bra!

Ytterligare fördjupning

Nedan finner du ett antal länkar om du vill fördjupa dig ytterligare i ämnet Skog och hälsa.

 

Tillgång till vardagsnära natur är bra för folkhälsan, Naturvårdsverket:

https://www.naturvardsverket.se/amnesomraden/friluftsliv/vardagsnara-natur/

Jämlik hälsa, Länsstyrelsen Västmanland:

https://www.lansstyrelsen.se/vastmanland/samhalle/social-hallbarhet/jamlik-halsa.html

Skog och hälsa, Skogsstyrelsen:

https://www.skogsstyrelsen.se/mer-om-skog/manniskan-och-skog/skog-och-halsa/

Människan och skog, Skogsstyrelsen:

https://www.skogsstyrelsen.se/mer-om-skog/manniskan-och-skog/

Må bra av naturen, SLU:

https://www.slu.se/centrumbildningar-och-projekt/slu-future-one-health/forskning/djurnaturhalsa/natur-manniska/

 SLU skog och hälsa, SLU:

https://www.slu.se/institutioner/skogens-ekologi-skotsel/forskning2/skog-halsa/SLU-skog-halsa/

Can rehabilitation in boreal forests help recovery from exhaustion disorder? The randomised clinical trial ForRest:

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02827581.2015.1046482

Skinnskatteberg-Färnaleden

Inom ledutvecklingsprojektet Trails of Västmanland Expansion har vandringsleden Skinnskatteberg-Färnaleden utvecklats och uppdaterats med kunskap. I samarbete med Skinnskattebergs kommun (Ledhuvudman) och SLU Skogsmästarskolan har jag haft glädjen att få sammanställa tolv informationstexter till leden på olika ämnen kopplade till skogen. Varje ämne har även en egen skylt längs vandringsleden. Ovan informationstext finns även publicerad på Naturkartan, där du kan läsa mer om Skinnskatteberg-Färnaleden. Varma tack till alla er som bidragit med er värdefulla feedback på dessa texter under projektets gång! De tolv ämnena som berörs längs vandringsleden är:

Skog och hälsa

Hyggesfritt skogsbruk

Bergsbruk

Friluftsliv och naturturism

Skogsbrand och naturvårdsbränning

Våtmark

Granbarkborre

Ekosystemtjänster och biologisk mångfald

Virkesprodukter

Viltförvaltning och viltvård

Trakthyggesbruk

Skogsbrukets historia

 

Hoppas vi ses längs leden!

Vänligen

Jonas Landolsi

Instruktör, Naturguide och Ledutvecklare

 

Rastplats Aspebobäcken längs vandringsleden Skinnskatteberg-Färnaleden

Rastplats Aspebobäcken belägen längs Skinnskatteberg-Färnaleden, inte långt från First Class Gym Skinnskatteberg, Bröderi Hed, Skinnsbergs Atletklubb och Systemairhallen.

Arkiv