Var förberedd även i hemmet

av | 2 dec, 2021 | Beredskap, Överlevnad

Beredskap, även kallat Prepping, behöver inte vara något spektakulärt och skrämmande. Det handlar till största del bara om sunt förnuft och framförhållning. Det blir oftast så mycket trivsammare om man tar sig en liten funderare innan man beger sig hemmifrån, eller då man vistas i hemmet för den delen.

Som friluftsentusiast är det självklart att jag behöver vara förberedd på det oväntade då jag är ute på tur. Men glöm ej att det är lika viktigt att vara väl förberedd för en eventuell nödsituation då du vistas i ditt hem. Inte minst nu då den vackert gnistrande vintern äntligen är här. En god framförhållning kan till exempel göra ett strömavbrott mindre obekvämt på många sätt. Då vädrets makter gör sig påminda kan det hända att vårt moderna skyddsnät fallerar, då kan en egen skyddslina komma väl till pass. En sådan skyddslina kan till exempel bestå av några extra konserver i skafferiet, några filtar eller en fulladdad ficklampa. Nedan har jag samlat några förberedande tips jag tycker kan vara användbara då det oplanerade inträffar, om det skulle bli strömlöst i ditt hus eller lägenhet samtidigt som den vinande vintern härjar utanför ditt fönster.

 

Tips

– Om du har ett elaggregat med förbränningsmotor är det alltid en bra ide att ha ett par extra dunkar bränsle att tillgå. Glöm ej heller att provköra aggregatet då och då för att försäkra dig om att det fungerar som det skall, innan du befinner dig i en situation.

– Då du anar ett stundande strömavbrott kan du fylla rena dunkar, kastruller eller flaskor med friskt vatten så att du har ett vattenförråd som räcker tills strömmen åter är tillbaka.

– Om du har vattentoalett och fyller ditt badkar med vatten kan du med hjälp av en hink spola din toalett manuellt. Hushåll med pappret så att du ej orsakar stopp i ditt avlopp. Lägg pappret med fördel i en papperskorg med lock istället för i toaletten.

– Se alltid till att ha din mobiltelefon och andra enheter så fulladdade som möjligt. Om du har extrabatterier bör även dessa hållas fulladdade och beredda, med passande kablar och kontakter.

– Om möjligt är det mycket bra att regelbundet ha någon form av kontakt med dina närmsta grannar. Dels för trevnadens skull men även som en säkerhet både för dig och dina grannar. Trevligt och användningsbart även till vardags.  😉

– Ett välfyllt matskafferi med matvaror med lång hållbarhetstid på, till exempel konserver och pulversoppor, är en välsignelse om butiksbesök ej möjliggörs på ett tag.

– En rejäl snöskyffel och en sopborste strax utanför dörren gör att du kan skotta och sopa dig fram dit du vill.

– Har du speciella medicinska behov kan ett extraförråd av just din medicin vara livsavgörande. Även receptfria läkemedel till exempel mot huvudvärk och orolig mage kan komma till pass.

– När kylan kommer krypande är det bra att ha förstärkningskläder som långkalsonger, mössa och vantar till hands. Extrafiltar kan även göra sömnen behagligare.

– Har du en vedspis, kamin eller öppen spis bör du ha rikligt med ved, gamla tidningar och tänddon väl åtkomligt. Om du sällan eldar i din spis bör du med jämna mellanrum inspektera skorsten och pipor så att dessa ej blockeras av skräp eller fågelbon, samt att ventiler och spjäll fungerar som de skall. Självklart skall allt vara provtryckt och sotat för att undvika otrevligheter som inrökning eller skorstensbrand.

– Om du ej har någon vedeldad spis så är ett stormkök en bra värmekälla för matlagning. Se till att köket är komplett och fungerande. Glöm ej lämpligt bränsle, som skall förvaras säkert. Tänk på att alltid ha tillräcklig ventilation då du eldar i ett slutet rum, för att undvika kolmonoxidförgiftning.

– Fungerande ficklampor och pannlampor, med extrabatterier, gör att du ser vad du gör.

– Stearinljus, värmeljus och fotogenlyktor ger ett stämningsfullt och värmande sken som ej tär på ficklampsbatterierna. Tänk dock på brandsäkerheten.

– Med hjälp av en liten batteridriven radioapparat kan du hålla dig uppdaterad om vad som händer där ute i landet samtidigt som den erbjuder trevlig underhållning. Glöm ej extrabatterierna.

– En god bok eller ett sällskapsspel skänker dig lugnande förströelse i det stämningsfyllda skenet från värmeljusen.

– Om det finns småbarn i hemmet är det alltid skönt att ha extra blöjpaket och våtservetter i skrubben.

– Sist men inte minst viktigt så är det alltid bra att ha en uppdaterad första förbandslåda i hemmet för att hantera eventuell skada eller sjukdom. I dag finns till och med användarvänliga hjärtstartare att tillgå för privatpersoner. Defibrillatorn kan bokstavligen vara livsavgörande, då räddning ej har möjlighet att nå er i tid. Vi rekommenderar även alla att regelbundet uppdatera sina kunskaper vad gäller Första hjälpen och hjärt-lungräddning (HLR).

 

Jag hoppas att ovan enkla tips kan vara dig till nytta. De kan kännas självklara, men vi behöver alla påminnas om dem ibland. Och glöm ej att bevara ditt lugn i händelse av en situation. Stanna upp och reflektera över din situation för att bedöma hur pass nödställd du egentligen är. Det är nödvändigtvis inte prylarna som räddar dig i en nödsituation, det är du, din förmåga och din kunskap som avgör hur pass farlig en situation kan bli. Genom att vara väl förberedd kan ett strömavbrott faktiskt bli ganska fridfullt och givande. Tag väl hand om er.

Kom gärna med feedback på ämnet i kommentarfälten på Jonas Vildmark Bushcraftcenters Facebooksida.

Läs även gärna mitt inlägg om att vara förberedd som trafikant, klicka HÄR.

 

Detta inlägg publicerades första gången år 2011.

Arkiv