Våtmarker är ofta sprudlande källor till liv. Vatten är livsnödvändigt såväl för människa, växter och vilt. Vandringsleden Skinnskatteberg-Färnaleden belyser detta viktiga ämne. Jag vill varmt välkomna er till Skinnskatteberg för att vandra leden, uppleva, reflektera och ta del av spännande information om Våtmarker.

Nedan informationstext finns även publicerad på Naturkartan, där du kan läsa mer om Skinnskatteberg-Färnaleden. Längst ner på denna sida finner du även mer information om leden och ledutvecklingsprojektet.

Vatten

Vatten är en källa till liv i skogen. Tjärnar, vattendrag och myrar skänker viltet dricksvatten och gynnsamma miljöer att leva i. Vätan i skogsmarker kan även hålla en skogsbrand stången till viss del samtidigt som vatten är en förutsättning för att allt grönt skall kunna växa. Olika delar av mark är olika fuktiga, olika bördiga och ger därmed även olika ståndorter. Kort sagt trivs olika träd och växter på olika sorters mark, med olika grad av fuktighet.

Dikning

Historiskt sett har det förekommit omfattande projekt inom jordbruket och skogsbruket, där man försökt avleda vatten från vissa marker för att gynna vissa sorters träd eller grödor. Detta har varit framgångsrikt ur vissa aspekter, men i dag vet vi att brist på våtmarker även har dåliga effekter på den biologiska mångfalden. I dag bedrivs i stället flera projekt där man aktivt återväter marker genom att plugga igen dessa gamla dränerande diken ute i skog och mark.

Kolinbindning

Torv nere i marken bryts sakta ner och då bildas koldioxid som kan läcka ut i atmosfären. Detta är något vi i dag vill motverka för att kunna möta dagens klimatmål gällande koldioxidutsläpp. Då torven står under vatten går nedbrytningen långsammare. Återvätning av torvmark har därför visat sig vara en kostnadseffektiv klimatåtgärd som även hjälper oss att uppfylla målen i EU:s ramdirektiv för vatten.

Vattenkunskap

Hydrologi är läran om vattnet på jordens landområden – dess förekomst, fördelning, egenskaper och inte minst kretslopp. Den hydrologiska läran omfattar vattnets cirkulation mellan hav, atmosfär och landområden. Vatten är både viktigt och komplext. Vatten kan vara respektingivande och vatten kan vara underbart. Därför är det så viktigt att vi lär oss så mycket vi kan om det livsavgörande vattnet. Visste du förresten att människokroppen består av ungefär 60% vatten?

Våtmarker längs leden

Vandringsleden Skinnskatteberg-Färna passerar flera vackra våtmarker som Aspebäcken, Skärsjön, Bladtjärn, Långmossen, Fågelmossen, Norrsjön och Lillsjön. Denna skylt är placerad vi våtmarken Stormossens nordvästra kant. Som du hör på namnet är det en av de större våtmarkerna i området och här trivs många livsformer som insekter, fåglar och växter. Och Inte minst trivs även vi människor här. Därför har vi placerat en rastbänk här vid skylten så att du kan slå dig ner för en stunds reflektion och njuta av våtmarkens stillhet och sjudande liv.

Ytterligare fördjupning

Nedan finner du ett antal länkar om du vill fördjupa dig ytterligare i ämnet Våtmarker.

 

Våtmarker, SLU:

https://www.artdatabanken.se/arter-och-natur/naturtyper/vatmarker/

 Våtmarker, Skogsstyrelsen:

https://www.skogsstyrelsen.se/om-oss/var-verksamhet/projekt/grip-on-life/filmer/filmer-om-vatmarker/

 Våtmarkerna och deras arter, Naturvårdsverket:

https://www.naturvardsverket.se/4ac5c5/contentassets/845db9471d8a4d6c9a996f36d31e2314/1.-vatmarkerna-och-deras-arter—slu.pdf

 Hydrologi, SMHI:

https://www.smhi.se/kunskapsbanken/hydrologi

Skinnskatteberg-Färnaleden

Inom ledutvecklingsprojektet Trails of Västmanland Expansion har vandringsleden Skinnskatteberg-Färnaleden utvecklats och uppdaterats med kunskap. I samarbete med Skinnskattebergs kommun (Ledhuvudman) och SLU Skogsmästarskolan har jag haft glädjen att få sammanställa tolv informationstexter till leden på olika ämnen kopplade till skogen. Varje ämne har även en egen skylt längs vandringsleden. Ovan informationstext finns även publicerad på Naturkartan, där du kan läsa mer om Skinnskatteberg-Färnaleden. Varma tack till alla er som bidragit med er värdefulla feedback på dessa texter under projektets gång! De tolv ämnena som berörs längs vandringsleden är:

Skog och hälsa

Hyggesfritt skogsbruk

Bergsbruk

Friluftsliv och naturturism

Skogsbrand och naturvårdsbränning

Våtmark

Granbarkborre

Ekosystemtjänster och biologisk mångfald

Virkesprodukter

Viltförvaltning och viltvård

Trakthyggesbruk

Skogsbrukets historia

 

Hoppas vi ses längs leden!

Vänligen

Jonas Landolsi

Instruktör, Naturguide och Ledutvecklare

 

Skinnskatteberg-Färnaleden passerar flera våtmarker.

Utforska våtmarker från Skinnskatteberg-Färnaledens stigar och spänger.

Arkiv